Jan Burda

portret_burda_2Jak dlouho jezdím na tábory?
Na tábory jezdím vlastně od roku 1980 - tedy od své první třídy 🙂 Jako vedoucí  pak od svých patnácti let - to byly ještě tábory pionýrské a později skautské.
S hrubínkovskými tábory jsem srostlý od jejich vzniku v roce 2004.

Co mě na tom nejvíc baví?
Na táborech mě baví asi pobyt v přírodě a možnost předat dětem, co jsem se sám naučil od svých vedoucích - tak nějak tím plním určitý dluh, který cítím. Snažím se vždy dětem předat co nejvíce nových znalostí a zkušeností - pochopitelně nenápadně zabalených do her, soutěží a zábavy.

Co mě na táboře spolehlivě naštve?
Vždycky mě nejvíce naštve nespolehlivost a to, když někdo (je jedno jestli dítě nebo vedoucí) nedodrží dané slovo. Naštěstí se to tak často nestává. Je to dáno i tím, že se všichni dlouhou dobu známe...

Co mě na táboře určitě potěší?
Na druhou stranu mě nejvíc potěší, když vidím, že naše úsilí přináší nějaké ovoce. Tedy, když to děti baví a je vidět, že se nám skutečně  daří jim něco předávat. Častu nemusí ani nic říkat - je jim to vidět na očích. A to je přesně to, proč to dělám.

Moje nejoblíbenější táborové jídlo?
I když máme báječné kuchaře, tak asi guláš, udělaný - společně s dětmi - v kotlíku nad ohněm. Ta atmosféra kolem je neopakovatelná.

P.S.: Takhle normálně nevypadám - to jsem Gandalf na táboře Hobit 🙂