Naše filozofie

Na svém první táboře jsem byl po první třídě základní školy (a to už je hodně dávno). Byl to tábor
pionýrský - skautský byl až později, když už zase mohl... Byly to pro mě nezapomenutelné chvíle, během kterých jsem zažil spoustu dobrodružství a hodně se toho naučil. No, a od té doby jezdím na tábory každý rok.

Tábor Asterix a uloupený kotlík

Mojí hlavní motivací je předat dál, co jsem se sám na táborech naučil od svých vedoucích - mám tak nějak pocit, že je dobré pokračovat. A jsem moc rád, že podobný pocit mají vedoucí, kteří s námi na tábory jezdí. První důležitý bod filozofie našich táborů je: vedoucí si vychováme z vlastních řad. Většina našich vedoucích je na tom jako já 🙂 vyrazili s námi na tábor jako děti a postupně se z nich stali instruktoři a vedoucí. Dobře tak víme, kdo s námi na tábory jezdí a můžeme se tak věnovat i průběžnému vzdělávání našich vedoucích.

Přidanou hodnotou toho, že se všichni dobře známe je rodinná atmosféra našich táborů. Setkáváme se spolu i s dětmi během roku na víkendových akcích, děti nám tykají a jsme v kontaktu i s rodiči... Bezvadná a přátelská atmosféra je něco, co dělá naše tábory příjemným prostředím pro vedoucí i děti, které se k nám rády vracejí. Rodiče také oceňují množství informací, které během roku i v průběhu táborů od nás dostávají. Bez nadsázky se dá říct, že jsme jedna velká parta, která spolu tráví nejen prázdniny, ale i část školního roku. Jsme pochopitelně  otevřeni i dalším kamarádům, takže není problém mezi nás zapadnout 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A ještě jednu věc jsem si po letech uvědomil. Tábory, na které jsem jezdil, nebyly jen o kamarádech, hrách, blbnutí a zábavě. Uvědomil jsem, si, že mi táborové dny daly mnohem víc, než jen zábavu. Spoustu věci jsem se naučil, získal obrovské množství zkušeností a návyků, které se mi hodí i v běžném životě. A to je to, co chceme udělat i pro děti na našich táborech. Nenabízíme jen zábavu, ale i nenápadné vzdělávání formou her, diskusí a zážitků. Nechceme jen dětem vyplnit volný čas během prázdnin nebo víkendů, chceme je připravovat na budoucnost. Ono se to neprojeví hned, ale není větší odměny, než když vás po mnoha letech potká maminka táborového dítka a řekne vám, že její syn (dnes už táta od rodiny) pořád využívá věci, které se na táborech naučil...

Jsme všichni dobrovolníci a vedoucí na táborech děláme bez nároku na odměnu (během vlastních prázdnin nebo dovolených) - díky tomu držíme ceny na co nejnižší možné úrovni.

Hlavní naší devízou je to, že jsme parta kamarádů, která dělá akce pro děti, protože nás to baví a chceme předávat dál, co jsem se naučili od svých vedoucích.

Jan Burda
garant táborů CVČ Hrubínka
tel.: +420 777 750 131